A szennyvíztelep rekonstrukciója

A szennyvíztelep rekonstrukciója

A korszerűsítéssel Kaposvár és tizennyolc környékbeli település környezetének megóvásához járulunk hozzá. Hosszú távú környezetvédelmi megfontolásokat is kielégítő, automatizáltan üzemeltethető rendszert építünk ki. A szennyvíziszapból biogázt állítunk elő, s ezzel az energiával üzemeltetjük a szennyvíztelepet és a mellette lévő kommunálishulladék-feldolgozót is. A szerződést megkötöttük, a beruházás 2018 második felében indul el.


Itt tisztul majd meg a kaposváriak szennyvíze
09/28/2018

Hatékony és környezetbarát szennyvíztisztító épül
07/17/2018

2020 nyarára egy új, modern, a kor kihívásainak eleget tevő szennyvíztisztító telep váltja fel az 1990-ben épült, mára korszerűtlenné és elhasználttá vált létesítményt – hangzott el a telepen tartott kedd délelőtti projektnyitó rendezvényen.


Az előzetes terveknek megfelelően zajlik Kaposvár új szennyvíztelepének építése a várostól keletre, a 61-es út mellett. Az 5,917 milliárd forint európai uniós forrásból végzett fejlesztés eredményeként egy környezetbarát létesítmény jön létre, amely a megyeszékhely és további húsz környékbeli település mintegy 140 ezer lakosát szolgája ki. A korszerűsítésnek köszönhetően számos technikai újítás is szerepel a projektben.

A szennyvíztisztító telep megújítása része a kaposvári Németh István Programnak, a csaknem hatmilliárd forintos beruházás a nagyobb fejlesztések közé tartozik – mondta köszöntőjében Miklós Olga, a projekt felelőse.

Az ország számos pontján építettünk már szennyvíztisztító telepet, mindenhol sikerült az előírásoknak megfelelő létesítményt átadni - fogalmazott Goszták Zoltán, a Strabag Építőipari Zrt. építésvezetője. A kivitelező szakembere hangsúlyozta: tavasszal elindult az érdemi munka, így várhatóan határidőre, jövő év végére végeznek az építkezéssel, amely után megkezdődhet a féléves próbaüzem.

Forrás: Kaposvár Most

Az új szennyvíztisztító telep részeként megépül egy kisebb erőmű is, amely képes kielégíteni a létesítmény teljes hőigényét, emellett a keletkező biogáz feldolgozásával villamos energiát állít elő – ismertette a technológiai újítás lényegét Kocsis Zoltán, a K+K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft. vezető tervezője.

A Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. 140 ezer lakos szennyvizét kezeli Kaposváron. Az előző telep 1990-es technológiája mára elavult lett, így szükség volt egy új létesítményre, amely nagyobb hatékonysággal képes megtisztítani a folyékony hulladékot – indokolta a beruházást Genczler István, a társaság ügyvezető igazgatója.

Szita Károly a létesítmény tavaly őszi alapkőletételén hangsúlyozta: a szennyvízkezelő telep fejlesztésével a jövőnek dolgozunk, hiszen egy zöld városban mindig keresni kell az újabb megoldásokat, amelyek révén még környezettudatosabban, az energiahatékonyságot még inkább szem előtt tartva javíthatjuk közszolgáltatásaink minőségét.


Zajlanak az előkészületek a szennyvíztisztítónál
06/11/2018

Forrás: Kaposvár Most

Így alakul át a szennyvíztisztító telep
03/29/2018

​6,5 milliárd forintból fejlesztjük a szennyvíztisztító telepünket
09/13/2017

Újabb környezetvédelmi beruházást hajt végre Kaposvár: több mint 6,5 milliárd forintból korszerűsíti a város az 1990-ben épült szennyvízkezelő telepét. A fejlesztés eredményeként a létesítmény nagyobb hatékonysággal tudja majd megtisztítani a folyékony hulladékot, mindemellett pedig a szennyvíziszapból kinyert biogázzal a telep működtetéséhez szükséges energiát is elő tudja állítani. A beruházás keretében a telep jelenlegi területén egy teljesen új rács-homokfogó együttes és a két új biológiai blokk is épül.

- A szennyvízkezelő telep fejlesztésével a jövőnek dolgozunk, hiszen egy zöld városban mindig keresni kell az újabb megoldásokat, amelyek révén még környezettudatosabban, az energiahatékonyságot még inkább szem előtt tartva javíthatjuk közszolgáltatásaink minőségét - mondta Szita Károly az alapkőletételen.

Kaposvár polgármestere emlékeztetett: a kaposváriak rengeteget dolgoztak az elmúlt két évtizedben, folyamatosan orvosolták a múlt adósságait.
- Talán két évvel ezelőtt, az új buszaink beszerzésénél érezhettük azt először, hogy az a fejlesztés már nem csupán erről szól, hanem nagyon is a jövőt idézi meg a kaposváriak számára - mondta Szita Károly, majd hozzátette: Kaposvár milliárdokat épít be a föld alá. Távhővezetéket fektetünk, korszerűsítjük a csapadékvíz-elvezető rendszerünket, s igen, új szennyvíztelepet is építünk. Látszat, kirakat nincs, a haszon mégis óriási. Növeljük az ellátás biztonságát, a korszerű technológiával megfizethető szinten tartjuk a közszolgáltatások díjait, s mindeközben számos ponton függetlenítjük az energiaellátásunkat a monopolhelyzetben lévő szolgáltatóktól.

Kaposvár polgármestere az alapkőletételen részt vevő Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkáron keresztül köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy a Németh István Program támogatásával hozzájárul a legfőbb cél eléréséhez, vagyis hogy a kaposváriak jobban élhessenek.

Nemcsok Dénes köszöntőjében elmondta: Kaposvár országos viszonylatban is élen jár a környezetvédelmi és energiahatékonyságot célzó beruházások terén, s ezeket a célokat a kormány támogatja. A helyettes államtitkár a szennyvíztelep megújítása mellett követendő példaként említette a távhőhálózat bővítését, amelyre Kaposvár elsőként nyújtott be pályázatot.