A kapostüskevári csomópont átépítése

A kapostüskevári csomópont átépítése

Biztonságossá és könnyen átjárhatóvá tesszük Kaposvár egyik problémás kereszteződését. A beruházással megszüntetjük a tumultust a tüskevári csomópontban, külön figyelmet fordítva a kerékpárosokra és a gyalogosokra. Az autósoknak, gyalogosoknak és kerékpárosoknak is jelzőlámpás irányítást építünk ki, amelyet összehangolunk a vasúti fényjelzővel. Az átalakítás keretében átépítjük az útpályát és a szegélyeket, új gyalogátkelőhelyeket is építünk.


A kerékpárosok sávját is felfestették a tüskevári csomópontban
11/17/2018

Programozás előtt a tüskevári csomópont jelzőlámpái
11/08/2018

Ma már sárgán villogtak az új jelzőlámpák, amelyek biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszik majd az átkelést a kereszteződésben. A forgalmon látszik, indokolt a fejlesztés!

Az új jelzőlámpákat szerelik fel a tüskevári csomópontban
10/30/2018

Folyik a munka a tüskevári csomópontban
10/02/2018

Terelőszigetet és aknákat építenek a tüskevári csomópontban
09/26/2018

Jelentősen megváltozik a forgalmi rend csütörtöktől az átépítés alatt lévő tüskevári csomópontban. A Vásártéri út felől érkezők a kereszteződésben csak jobbra, a Kanizsai utca felé hajthatnak ki. A Jutai út felől, illetve a Kanizsai utcából érkezők pedig nem kanyarodhatnak a Vásártéri útra. A kivitelező az út felbontásával járó munkálatokat végez, terelőszigetet és aknákat épít ki. A korlátozás várhatóan 10 napig lesz érvényben.

A kereszteződés elkerülhető az alábbi útvonalak bármelyikén:

Jutai út – Hajnóczi utca – 610-es út

Jutai út – Raktár utca – Füredi utca

Jutai út – 61-es főút kaposvári elkerülő szakasza – Füredi utca

Juta – Kaposfüred – Kaposvár

A jelzőlámpák vezetékeit fektetik a tüskevári csomópontban
09/13/2018

A munkálatok idején félpályás útlezárásra és kézi forgalomirányításra kell készülniük az autósoknak.


A kanyarodósáv helyét alakítják ki a tüskevári csomópontban
08/19/2018

A biztonságosabb és gyorsabb közlekedés érdekében megújul a tüskevári csomópont. A Rákóczi iskola kerítése egy szakaszon közelebb kerül az épülethez, a felszabaduló helyen kialakítanak egy kanyarodósávot a Vásártéri útról a Kanizsai utca felé.

Jövő héten megkezdődik a tüskevári csomópont átépítése
06/25/2018

Ősszel már egy biztonságos, a közlekedést jelentősen megkönnyítő kereszteződést vehetnek birtokba az autósok, gyalogosok és kerékpárosok - jelentette be Szita Károly polgármester.


Így tesszük biztonságossá a tüskevári csomópontot
05/07/2018

A beruházás során a következő munkálatokat végezzük el: balra kanyarodó sávot alakítunk ki a Kanizsai utca felől a Vásártéri út felé. A Kanizsai utcán a csomópont torkolatában a korábbi 2x1 sávos kialakítás – a meglevő útpálya újrafelosztásával – 3 sávosra bővül, ezzel külön balra kanyarodó sávot alakítunk ki.

A Kanizsai utca Vásártéri úti becsatlakozásánál szegélykorrekciót végzünk, hogy a gépjárművek ne akadályozzák a kanyarodáskor a járdán átkelésre várakozó gyalogosokat. Ugyanitt, a Jutai út felé történő gyalogosmozgás biztonságosabbá tétele, és a kanyarodó mozgások átláthatósága érdekében külön gyalogos-kerékpáros járdasziget, közös gyalog- és kerékpárút átvezetésre kerül.

A kerékpárosok számára kerékpársávot is kialakítunk, átvezetéssel a vasúti átjárón. A Jutai út – Kanizsai utca torkolata átépül, itt is külön gyalogos-kerékpáros járdaszigetet alakítunk ki. A Jutai út keleti oldalán a kerékpárosok szintén önálló sávot kapnak. A vasúti megálló mellett egy új visszaforduló épül a gépjárműveknek.

A csomópontban a közlekedés biztonsága érdekében jelzőlámpás irányítás létesül, a vasúti átjáró jelenlegi fényjelző működésével összehangolva. Új gyalogátkelőhelyeket is építünk, a gyalogosokat és a kerékpárosokat is jelzőlámpás irányítás segíti majd.

A közlekedésbiztonsági fejlesztésekkel egy időben korszerűsítjük a közműveket is: a csapadékvíz-elvezetést, a közvilágítást, a kommunikációs rendszereket. Jelzőtáblákat telepítünk, burkolati jeleket festünk. A jelen fejlesztés nem érinti magát a meglevő vasúti átjáró közvetlen helyét, a vágányokon átvezető útpályaszakaszt, mivel annak átépítését a kapcsolódó vasúti fejlesztés tervezett kezelni.

A munkálatok befejeztével a 21. század elvárásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra készül el. Egyértelműen könnyebbé válik a csomópont biztonságos megközelítése, a fejlesztéssel, a korszerű környezet kialakításával bizonyosan javul majd a területen áthaladók komfort- és biztonságérzete.

Megoldandó problémák a tüskevári csomópontban
02/22/2018

A kapostüskevári csomópont, azaz a Kanizsai utca – Jutai út – Vásártéri út – Ipartelepi bekötő út kereszteződése és vasúti átjáró Kaposvár egyik legterheltebb, legproblémásabbnak mondható csomópontja, melynek meghatározó eleme a Kaposvár-Fonyód vasútvonal.

A Kanizsai út – Jutai út a belvárosi főutak ki- vagy bevezető útvonala, a Kanizsai u. – Vásártéri út déli ágának kanyarodó iránya pedig leginkább a városközpont elkerülését teszi lehetővé. Az ipartelepi bekötőút valójában zsákutca, közvetlenül a közép-északnyugati iparterületre vezet. A csomópont északi oldalán lévő vasúti megálló felé, valamint a Jutai út melletti temető felé és a Jutai út északi felén lévő pihenőpark felé gyalogos és kerékpáros forgalom is van. Sőt a Kanizsai utcában a csomópont egyik sarkán általános iskola található, amely előtt jelenleg gyalog- és kerékpárút vezet.

A vasúti átjárónál csak a gyalogosoknak van a közúttól külön átvezetés, a kerékpárosok sokszor szabálytalanul veszik ezt igénybe, mivel a nagy forgalom miatt többen nem mernek a közúton biciklizni. A vasút mindkét oldalán van ma gyalogátkelőhely, az iskola felőlinél sárga villogó jelzéssel, ugyanakkor kifejezetten veszélyes az átjutás a jelentős és nehezen átlátható autós kanyarodó mozgások miatt. A vasúti átjáró nem nagy forgalmú, napi 10 járatpár halad itt át. A közúti forgalmi terhelés és a szinte minden irányú forgalmi kapcsolati igény miatt a csomópont nehezen áttekinthető mind gyalogos, mind kerékpáros és autós járművezető számára, ezért balesetveszélyes. Szükséges tehát a közlekedési kapacitás bővítése, a kerékpárosok külön átvezetése a vasúton és főként a forgalombiztonság javítása.