A Dorottya-ház rekonstrukciója

A Dorottya-ház rekonstrukciója

Élettel töltjük meg Kaposvár egyik legrégebbi épületét, a 2011 óta üresen álló volt Csokonai fogadót. A belváros szívében lévő műemlék épület, ahol egykor Csokonai Vitéz Mihály is járt, ma már a város tulajdonában van. Most felújítjuk, és belvárosi látogatóközpontot alakítunk ki benne. Helyet kap itt egy holografikus színház is, mely egyszerre nyolcvan fő számára nyújt valódi 21. századi élményt a színpadra varázsolt 3D-s figurákkal és különleges effektekkel. A látogatóközpont másik különlegessége a Fésűs Éva mesevilágát bemutató „Kerekerdő játszóház” lesz.


Jól halad a bontás a Dorottya házban
02/21/2019

Forrás: Kaposvár Most


Megkezdődött a Dorottya-ház felújítása!
01/25/2019

1,2 milliárd forint, 100 százalékos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megújul Kaposvár belvárosának legendás műemléképülete. A „Dorottya-ház kulturális célú hasznosítása és rekonstrukciója, belvárosi látogatóközpont kialakítása” elnevezésű projekt keretében a barokk stílusú,kétszintes épületben látogatóközpontot, kiállító- és bemutatótereket, valamint kulturális és szabadidős események befogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki.


A projekt célja a régóta használaton kívüli műemlék, a kaposváriak körében csak Csokonai fogadó néven ismert épület felújítása, teljes körű rekonstrukciója, és abban turisztikai attrakciók létrehozása. Az épület mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból igen jelentős. Egy itt lezajló ceremónia ihlette Csokonai Vitéz Mihályt a „Dorottya, vagyis a dámák diadalma fársángon” című komikus eposz megírására, s ennek tiszteletére kapta nemrégiben új elnevezését, a Dorottya-ház nevet.
A műemléképületben már folynak az előkészítő bontási munkálatok. A kivitelezés során megtörténik a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, az épület környezetének helyreállítása. Korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jönnek létre, udvara megszépül, az ingatlan hátsó részén pedig parkolókat is építenek. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: lift, indukciós hurok, Braille-táblák. A funkciókhoz szükséges eszközök, berendezések beszerzése is megtörténik.

Jelen beruházás is része Kaposvár azon törekvésének, hogy a megyeszékhely egyik húzóágazata a turizmus legyen. Az elmúlt évek során számos turisztikai attrakcióval bővült már a város, a fejlesztések egyrészt a vendégforgalom növelése miatt fontosak, másrészt hatással vannak a helyi lakosság életminőségére, a gazdaság egészére is. Az új szolgáltatások kialakításával, új munkahelyek jönnek létre, a városba érkező turisták pedig növelik a keresletet, ennek következtében pedig a helyi szolgáltatók gazdasági előnyökhöz jutnak.

Dorottya-ház - megkezdődtek a belső átalakítások
01/25/2019

Egyeztetés a Dorottya-házban kialakítandó múzeumról
06/25/2018

Szita Károly a polgármesteri hivatal illetékeseivel és a tartalom kidolgozásával megbízott szakértőkkel beszélte át a tematikus tárlat koncepcióját.

Látogatóközpontot alakítunk ki a ​Dorottya-házban
05/24/2018

A jelen fejlesztés konkrét célja a jelenleg használaton kívüli műemlék, a Dorottya-ház felújítása és abban turisztikai attrakció létrehozása. Az épület mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból igen jelentős, ugyanis egy itt lezajló ceremónia ihlette Csokonai Vitéz Mihályt a Dorottya, vagyis „A dámák diadalma fársángon” című, népies humorú szatíra megírására.


A műemlék épület felújításával korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jönnek létre, mely hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, azok tartózkodási idejének meghosszabbításához, illetve az egy látogatóra jutó költések növekedéséhez.

A kétszintes, pincével is rendelkező épület belvárosi látogatóközpontként, kiállító- és bemutatótérként, valamint kulturális-szabadidős térként üzemel majd. A kivitelezés során megtörténik a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, továbbá az épület környezetének helyreállítása: parkolók építése az ingatlan hátsó részén és egy többalakos, a Dorottya-mítoszt megelevenítő bronz szoborcsoport felállítása.

Az épület földszintjén lesz a látogatóközpont beléptető része és a vendégfogadó tér. A földszinten az épületből és az utcáról is megközelíthető lesz a kávézó és az ajándékbolt. Az első emeleten kapnak helyet a kiállítótermek, amelyekben a Dorottya-vígeposzt dolgozzuk majd fel. Kialakítunk egy kisebb vetítőtermet és egy hat helyiségből álló interaktív kiállítóteret is. Ugyanezen a szinten kerül kialakításra egy 80 fő befogadására alkalmas, úgynevezett holofóliás vetítőterem, ahol a jelenlegi tervek szerint országosan egyedülálló attrakciók bemutatása történik majd.

A második emeleten interaktív múzeumpedagógiai helyiséget alakítunk ki, mely egyben gyermekjátszóház is lesz. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: lift, indukciós hurok, Braille-táblák.