A Deseda turisztikai fejlesztése

A Deseda turisztikai fejlesztése

A Deseda-tó Kaposvár fejlesztéspolitikájának fontos részét képezi. Középtávú cél a meglévő turisztikai adottságok és értékek megőrzése, bemutatása és komplex turisztikai termékké történő fejlesztése. A város a kemping tervezett fejlesztésével, annak mintegy kiegészítéseként olyan turisztikai fejlesztéseket tervez a vízi turizmus, a horgászturizmus illetve a strandfejlesztés területén, amelyek segítségével összeköthetők és egységes szemléletben hangolhatók össze a meglévő szolgáltatások.

Izgalmas dizájnnal újul meg a Deseda-strand
10/13/2018

Jól haladnak a fejlesztések a Deseda partján
07/24/2018


​Megvan a Deseda-kemping üzemeltetője - minőségi szálláshelyekkel bővül a kaposvári turizmus
07/19/2018

A Balatontourist veheti bérbe a Deseda-kempinget, a négycsillagos létesítmény tíz évre szóló bérbeadásáról csütörtökön döntött a kaposvári közgyűlés. A 2020-ra felépülő kemping üzemeltetési jogáért a cég az első három naptári évben az üzemeltetéséből származó nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfa, az ezt követő években a nettó árbevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat fizet Kaposvárnak.


​Folytatódik a Deseda-tó átfogó fejlesztése
06/13/2018

Hárommilliárd forintból teljes egészében megújul a Deseda-tó környéke a következő években. A cél az, hogy a kaposváriak közkedvelt tava a szabadidő eltöltésére alkalmas jóléti pihenőhellyé váljon – mondta Szita Károly szerda délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján. Kaposvár polgármestere részleteiben mutatta be, mi minden épül, alakul majd át a tó partján és közvetlen közelében.

- Az elmúlt három esztendőben 700 millió forintot költöttünk, a következő két évben pedig további hárommilliárd forintot fogunk a Desedánál elkölteni. A mostani fejlesztéscsomag nyolc fontosabb lépésből áll, amelynek köszönhetően teljes egészében megújul a tó környéke – mondta Szita Károly a Deseda-strandon.

A város vezetője a már jelenleg is zajló munkálatok közelében vázolta a következő időszakban megvalósuló fejlesztéseket.

- Felújítjuk a már meglévő vizesblokkot, de újat is építünk, és öltözőket is kialakítunk, hiszen ez is hozzátartozik egy normális strandhoz. Lesznek pihenőstégek, napozóhelyek, a büfésort pedig a vállalkozókkal együttműködésben újítjuk fel. A látogatóközpontig vezető útszakaszt kiszélesítjük, hogy a kerékpárosok és a gyalogosok kényelmesen elférjenek, s ne veszélyeztessék egymást. Fontos, hogy a strand mellett a tó is rendben legyen, ezért az alját őszig kikotortatjuk – mondta Szita Károly.

A csónakházban szintén folyik már a munka, ott kajakot és kenut is bérelhetnek majd a sportolni vágyók. A vízitúrázás lehetőségét erősítendő a tópart számos pontján kikötőhelyeket is létrehoz számukra a város, ahol szalonnázóhelyek, pihenők várják őket.

A füredi kilátónál egy vízijátszótér épül, amelynek a megközelítését nagyban javítani fogja, hogy a Szőlőhegyi utca még idén aszfaltburkolatot kap. A Sefag is támogatja a város fejlesztéseit. Két új híd épül: az egyik az arborétumba, a másik a Deseda-patak felett vezet majd át. Az arborétum legmagasabb pontján egy kilátó is épül. Szita Károly köszönetet mondott az erdészeti cégnek, hogy erőforrásai jelentős részét csoportosította a Desedára.

A Deseda turisztikai kínálata a kemping újjáépítésével lesz teljes, a 2,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően nem csupán látnivalók lesznek a tó környékén, hanem minőségi szálláshely is.

A Deseda turisztikai fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött. Megépült a tó körüli kerékpárút, felépült a Fekete István Látogatóközpont, ahhoz kapcsolódóan madármegfigyelő, szitakötőház, teknősles és madárkifutó, csónak- és hajókikötő és vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 km hosszúságban. A Füredi oldalon egy kilátó épült. A Sefag Zrt. saját beruházásaként erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt alakított ki az arborétummal szemben.


Megkezdődött a Deseda-strand rendezése
06/02/2018

Fejlesztjük a víziturizmust is
05/04/2018


A Deseda-tó 67-es úttól délre eső szakaszán egy 5 km-es vízitúra-útvonalat jelölünk ki öt darab interaktív túrakikötő elhelyezésével. A vízitúra-útvonal kikötőjének mindegyike mellett pihenésre és uzsonnázásra alkalmas padot és asztalt, interaktív tanösvénytáblát, térképet és hulladékgyűjtőt helyezünk el. A túraútvonal mentén kikötőt jelző táblákat és folyamkilométert is telepítünk. A kikötők mellett vízmélységjelzők segítik majd a tájékozódást.A csónakház földszintjének átalakításával kialakítjuk a túraútvonal központját. Ennek keretein belül megtörténik a földszint energetikai korszerűsítése és felújítása, korszerű női-, férfi-, akadálymentes és gyermeköltözők és vizesblokkok, vízi mentős helyiség, csónaktárolók, egy karbantartó helyiség és egy oktatóterem épül. A ház új szabadtéri létesítményekkel is kiegészül, köztük akadálymentes parkolóval, kültéri fitneszparkkal, főző- és pihenőhellyel, szabadtéri oktatóteremmel, kerékpártárolókkal/támaszokkal, valamint napelemes lámpákkal a terület megvilágításáról is gondoskodunk.


Infó a kempingről
04/30/2018

Mivel a jelenlegi épületeket hosszú évek óta nem használták, állapotuk jelentősen leromlott, nagy valószínűséggel az új fejlesztési célnak megfelelően nem is lehet hasznosítani azokat.

Az új fejlesztési elképzelések:
• több lakókocsis beállóval rendelkező területrész kiépítése
• apartmanok kialakítása
• területrész kialakítása sátorhelyek számára
• korszerű vizesblokkok létesítése
• központi közösségi és szociális épületek létesítése
• szabadtéri, szabadidős létesítmények (játszóhely, sportpálya, szabadtéri közösségi terek)
• terület belső útrendszere
• terület belső közműellátása
• terület, zöld felület rendezése, kerítés kialakítása

A horgászokra is gondoltunk
02/16/2018


• egy zúzottköves közösségi tér kialakítását tervezzük főzőhellyel, padokkal és asztalokkal
• a közösségi tér részeként egy halas tematikájú játszóhely is megvalósul


Ennyi minden épül a Desedán
11/10/2017

A Kaposvár Most videójában Bertalan Dóra, a Városháza munkatársa mutatja be a fejlesztéseket.

Forrás: Kaposvár Most

Rendezett körülményeket teremtünk a Desedán
10/27/2017


A Deseda-strandot az alábbiak szerint fejlesztjük:

• a strand területén egy új vizesblokkot alakítunk ki, valamint a büfésoron lévő vizesblokk, zuhanyzó felújítása is elkészül

• a területen a vizesblokkot és a telepített stégeket WPC-burkolattal fedett útvonal köti majd össze, amely mellett kialakítjuk a napozó tereket. A vízfelülettel érintkező helyeken ülő napozóhelyeket is kialakítunk.

• elhelyezünk három öltözőt, hulladékgyűjtőket és padokat

• elbontottuk a meglévő/felhagyott medencét, a helyén elvégeztük a tereprendezést és füvesítést is

• a strand növényzetének megújítása keretében a cserjeszintet felfrissítjük, ültetünk és füvesítünk

• felújítjuk a strandon meglévő három homokos strandröplabdapályát, kicseréljük a homokot, lefestjük a meglévő oszlopokat

• a strand bejáratánál elhelyezünk egy Deseda szolgáltatásait bemutató információs táblát

Lombkoronaösvényt épített a Desedán a Sefag
10/04/2017

A beruházás átadásán Szita Károly polgármester szólt a tó egészét érintő fejlesztésekről is.

Forrás: Kaposvár Most

​A Deseda-kemping újjáépítése
09/22/2017

A Kaposvár turisztikai fejlődéséhez vezető egyik lépcső a kereskedelmi szálláshelyek számának bővítése. A város szálláshelykínálatából hiányzik még a kemping, mely szerte a világon reneszánszát éli. A Deseda-tó partján az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően olyan attrakciók jöttek létre, melyek több napos tartózkodásra csábítanának, ám ehhez az is szükséges, hogy a vendégeknek legyen hol megszállniuk.

A kemping újjáépítésével az a célunk, hogy teljes körű szolgáltatást tudjunk nyújtani a turistáknak a Desedán. Az elképzelések szerint egy 450 férőhelyesre tervezett háromcsillagos szálláshely jön létre, amelynek részeként apartman házakat, telepített sátrakat, lakókocsi állásokat, kiszolgáló épületeket, szabadidő- és sportlétesítményeket alakítunk ki.

Az elmúlt években a Deseda-tó egyre inkább a figyelem középpontjába került. Az ide látogatók számára széleskörű lehetőség nyílik a szabadidő kellemes eltöltésére. Lehetőség van kerékpár és gyalogtúrákon részt venni, de a vízi- és horgászsport szerelmesei is megtalálják a számításukat. Ugyanakkor szükség van egy átfogó stratégia kidolgozására is, amely az önkormányzat hosszú távú idegenforgalmi, környezetvédelmi elképzeléseivel összhangban van és a helyi értékeket, szolgáltatásokat kiemelten kezeli.


Megújult a várost a Desedával összekötő kerékpárút
08/23/2017

A Németh István Program részeként egymilliárd forintból újul meg és bővül Kaposvár kerékpárút-hálózata, valamint a közbringarendszer is - jelentette be Szita Károly a városi sportcsarnokot a Desedával – és az azt körülvevő kerékpárúttal – összekötő, mintegy 3,3 kilométer hosszú szakasz átadásán. A fejlesztésre 68 millió forintot költött a város. Kaposváron 24 kilométer hosszú kerékpárút és kerékpársáv van jelenleg, ezt tizenhat kilométerrel fogják kibővíteni a jövőben – tette hozzá a polgármester.

Forrás: Kaposvár Most

Deseda: a kezdetek és a közelmúlt
04/06/2017

A terület, amelyen a Deseda-tavat is kialakították, az 1970-es évek óta több ütemben alakult, fejlődött azzá, amilyennek ma ismerjük. A 460 hektáros Gombás–Desedai-parkerdőt 1973 őszén, a Deseda-patak völgyében épített gátat és az akkor még feltöltés alatt álló tározót 1976. augusztus végén avatták fel. A tározó leginkább árvízvédelmi célokat szolgált eleinte, s több évtizeden át tartó fejlesztés eredményeként vált horgászparadicsommá és üdülőhellyé, a vízi sportok szerelmeseinek kedvelt célpontjává. Ennek az útnak volt állomása az is, hogy 1988. június 17-én megnyitották a Siotour által üzemeltetett, kétszázötven férőhelyes desedai kempinget.


A kilencvenes évek első felében fontos döntések születtek, amelyek meghatározták a terület további sorsát. A kaposvári közgyűlés 1993 elején fogadta el a Deseda környéke és az üdülő-terület részletes rendezési tervét, ugyanez év nyarán átadták a Desedát a várossal összekötő kerékpárutat, 1994-ben pedig a kaposvári önkormányzat helyileg védett természetvédelmi területté nyilvánította a tavat és környékét. (A tó kezelési jogát egyébként 1985 elején vette át a Kaposvári Városi Tanács.) Hasonlóan jelentős változásokat hozott a 2001-es esztendő is, hiszen ekkor nyílt meg a tó körüli tizenhét kilométeres kerékpárút, néhány nap múlva pedig első látogatóit fogadhatta az arborétum. 2005-ben erdei tanösvényt is átadtak.

A 2014-re befejezett újabb beruházások révén tovább javult a huszonhat kilométer kerületű tó közlekedési infrastruktúrája. Korszerűsödött a kerékpárút, kilátó és hidak épültek, ökoturisztikai útvonal és vízi madárles létesült. A Fekete István nevét viselő desedai látogatóközpont avatásán a köztársasági elnök is részt vett.

A folyamat következő állomásához alig néhány hónapja érkeztünk el: a Deseda-tó környékén kialakított Kalanderdőt 2015 tavaszán adták át a közönségnek. A Sefag tanösvényeket, játszótereket és madármegfigyelőt is épített a tizenhét hektáros területen.